Medgang og Modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst. Før /

Kunstmuseet i Tønder
30. juni 2020 – 7. januar 2021

Forholdet mellem Danmark og Tyskland har haft sine op- og nedture. Det har været præget af nære venskaber og udvekslinger, men også af fjendskab og krig. Selvom fejden imellem de to lande har været drevet af politiske forhold, har den også haft indflydelse på kulturlivet, og hvordan strømninger, stil og kunstnere fra Tyskland er blevet opfattet – og til tider afskrevet i Danmark til trods for den korte geografiske afstand. Det har resulteret i et brud på det nære bånd mellem den danske og tyske kunst, og skabt et begrænset kendskab til nabolandets kunsthistorie.


Louis Gurli: Norsk landskab, 1836. MSJ – Kunstmuseet Brundlund Slot

Udstillingen Medgang og modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst Før tager publikum med på en fælles dansk-tysk kunsthistorisk rejse fra 1820 og frem til tiden lige omkring Anden Verdenskrig. Udstillingen dykker ned i forskellige perioder, hvor der kan spores venskaber og gensidig påvirkning i kunsten, men også hvor forholdet har været anspændt, eller hvor kunsten har bevæget sig i hver sin retning. Fra fællesskab til national kamp og krig, over udvekslinger på tværs af grænsen, til en fornyelse af kunstens udtryk i det 20. århundrede over en trang til eksperimenter og avantgarde.

Vejen er brolagt med forskellige udtryk og præget af stærke holdninger til den tyske kunstscene. Og så er der afvigerne. De kunstnere, der krydsede grænsen for at finde inspiration i de tyske kunstmetropoler som Dresden, München, Düsseldorf og Berlin og dem, der vendte mod det lille land i Norden med havet, lyset og København.

I vores samtid synes skellet imidlertid ikke så tydeligt. Samtidskunsten i både Danmark og Tyskland lader sig inspirere af hele verden og behandler i høj grad internationale problemstil­linger såsom klimaforandringer, kulturelle forskelle, psykiske og fysiske grænser. Den danske og den tyske samtidskunstscene er således interessant i forhold til at kunne perspektivere den dansk-tyske hads – og kærlighedshistorie. Fire danske og fire tyske kunstnere udforsker i udstillingen på Brundlund grænser i en bredere forstand med værker, der på forskellig vis reflekterer over skel mellem mennesker og nationaliteter.

Medgang og modgang – Udvekslinger mellem dansk og tysk kunst spænder over 200 års kunsthistorie på Museum Sønderjyllands to kunstmuseer og er med til at markere Genforeningsjubilæet og Det dansk-tyske Kulturelle Venskabssår i år.

Oplev den historiske del Før på Kunstmuseet i Tønder og den nutidige del Nu på Kunstmuseet Brundlund Slot.